Supportersclub David en Mathieu van der Poel

 

Wedstrijdverslagen.

Nieuwsbrief 6 januari 2020

Mathieu van der Poel heeft op nieuwjaarsdag de GP Sven Nys op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen won in Baal voor het derde jaar op rij en boekte daarmee zijn eerste zege van 2020.
In een deelnemersveld met onder meer de wegrenners Zdenek Stybar, Moreno Hofland, Xandro Meurisse en Sean De Bie nam Mathieu al in de openingsronde het initiatief. Enkel Eli Iserbyt kon volgen. Quinten Hermans en Corné van Kessel reden namens de nieuwe Tormans-ploeg in de achtervolging en kwamen in de derde ronde samen met Michael Vanthourenhout aansluiten.

Toen Mathieul het tempo weer opvoerde, moesten zij toch weer een gaatje laten. Na een demarrage van Mathieu moest ook Iserbyt de wereldkampioen laten gaan, waarna hij in zijn eentje richting de finish reed en onbedreigd naar zijn zeventiende zege van deze winter toe kon rijden.

In de achtergrond kreeg Iserbyt gezelschap van zijn achtervolgers. Ondanks een val, nam hij samen met ploeggenoot Vanthourenhout afstand van het Tormans-duo. Tom Pidcock kwam echter vanuit de achtergrond sterk terug en ging met de twee Belgen de strijd aan voor de tweede plek. Vanthourenhout moest afhaken in de strijd om de tweede plek.

In de slotronde nam Iserbyt afstand van Pidcock, waardoor hij de strijd om plek twee in zijn voordeel besliste. In de strijd om de DVV Trofee loopt hij verder uit op zijn concurrenten. Mathieu staat op 4 minuten en 12 seconden. Omdat hij niet start in de volgende manche in Lille, krijgt Mathieu de volgende manche in ieder geval vijf minuten extra achterstand.

EKZ Crossstour
Marcel Meisen heeft vandaag een gouden zaak gedaan in de strijd om de EKZ Cross Tour. De Duitse kampioen van Alpecin-Fenix won namelijk de slotmanche in Meilen, wat genoeg bleek voor de eindzege in het regelmatigheidsklassement. Meisen finishte na ruim één uur crossen voor David van der Poel en Lars Forster.

 

Gullegem
Mathieu was zaterdag wederom de beste in een veldrit. De Nederlander van Alpecin-Fenix won in de Cyclocross Gullegem voor de negende keer op rij. Michael Vanthourenhout en Corne van Kessel mochten met de Nederlander mee het podium op. Wout van Aert werd vierde.

Mathieu en Wout van Aert troffen elkaar zaterdag voor de tweede keer dit seizoen in Gullegem. Het zorgde voor een massale oploop in de West-Vlaamse gemeente, aangezien er meer dan 9000 kaarten werden verkocht om dit duel te aanschouwen.

Eerder troffen de twee rivalen elkaar in Loenhout, waar Van Aert na langdurig blessureleed zijn rentree maakte. Mathieu greep daar de zege, terwijl Van Aert het moest doen met de vijfde plek.

 

Van Aert toont progressie
Zaterdag liet Van Aert zien weer een stap vooruit gemaakt te hebben in zijn herstel. De coureur van Jumbo-Visma probeerde in de openingsfase meerdere keren de forcing te voeren. Met succes. Voor halverwege cross bleven Van Aert, Mathieul, Michael Vanthourenhout en Corne van Kessel vooraan over in de strijd voor de zege.

Mathieu hield zich in het eerste halfuur van de cross – zoals vooraf aangekondigd – in de luwte. De wereldkampioen keek voornamelijk naar zijn rivaal, die hij bij elke versnelling nauw in de gaten hield.

Van der Poel vliegt weg
Pas toen Vanthourenhout halverwege versnelde, kwamen er voor het eerst in de wedstrijd onderlinge verschillen. Mathieu nam over van Vanthourenhout, waarna de Nederlander was gevlogen. Van Aert kampte ondertussen met materiaalpech, waardoor hij op een klein gaatje kwam te rijden van achtervolgers Vanthourenhout en Van Kessel.

 

Mathieu wint voor negende keer
Van Aert kwam na een korte achtervolging weer terug bij Vanthourenhout en Van Kessel, waarna de strijd om de tweede plaats losbarstte. De zege was namelijk toen al uit zicht: het gat met Mathieu werd alleen maar groter en groter, waardoor de Nederlander alweer zijn negende zege op rij boekte.

 

Strijd om plek twee voor Vanthourenhout
In de strijd met om de tweede plaats bleven de drie achtervolgers geruime tijd bij elkaar. Vanthourenhout leek in de voorlaatste ronde definitief het verschil te maken, maar Van Kessel wist nog aan te sluiten. Van Aert moest door deze versnelling wel definitief afhaken: hij zou de Cyclocross Gullegem op de vierde plaats besluiten.

Van Kessel en Vanthourenhout moesten vervolgens spurten om de tweede plaats. In deze spurt bleek de Belg sneller te zijn dan de Nederlander.

 

Mathieu van der Poel is met vlag en wimpel geslaagd in zijn missie om de Universiteitscross in Brussel te winnen. Ook zondag stond er weer geen maat op de Nederlander, die aan een demarrage genoeg had. Eli Iserbyt nam met zijn tweede plaats een voorschot op de eindzege in de DVV Verzekeringen Trofee. Corné van Kessel werd derde.

Geen Toon Aerts, geen Laurens Sweeck, geen Wout van Aert en geen Quinten Hermans in de tweede editie van de Brussels Universities Cyclocross. Zouden zij al met hun hoofd bij het BK in Antwerpen van volgende week zitten, nu Eli Iserbyt het klassement van de DVV Verzekeringen Trofee al voortijdig in zijn voordeel beslist lijkt te hebben?

 

Grote namen naar de kop
Met Mathieu , Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Corné van Kessel en Tim Merlier waren er echter alsnog genoeg grote namen om naar uit te kijken in Brussel.  Zij, ook vergezeld door Gianni Vermeersch en Jens Adams, namen dan ook niet geheel verrassend de kop van de wedstrijd in de openingsfase.

 

Vanthourenhout neemt opnieuw initiatief
Deze samenstelling veranderde al snel. Net zoals zaterdag in Gullegem was het Vanhthourenhout die het initiatief nam. Deze keer deed de Vlaming dat al in de tweede ronde. Mathieu en Van Kessel volgden, maar Iserbyt zat niet direct mee. De West-Vlaming moest zondag meer dan tien seconden pakken op Vanthourenhout om het klassement van de DVV Verzekeringen Trofee definitief te winnen.

 

Val Mathieu, Iserbyt maakt aansluiting
Iserbyt begon aan zijn achtervolging in de derde ronde, terwijl MVDP vooraan in aanraking kwam met de hekken. De Nederlander kon snel weer de aansluiting met Van Kessel en Vanthourenhout. Hetzelfde gold voor Iserbyt en Merlier, die dat aan het begin van de vierde ronde deden.

 

Uitstekend rapport Mathieu met tien op tien
Een ronde keken de grote namen naar elkaar, waarna Mathieu het welletjes vond. Met een demarrage halverwege de zesde ronde besliste hij de wedstrijd opnieuw in zijn voordeel. Daarmee behaalde de Nederlander met tien overwinningen in tien wedstrijden een uitstekend rapportcijfer.

 

Eindzege Iserbyt bijna zeker
Daarachter raakten Iserbyt en Vanthourenhout verwikkeld in een strijd om de tweede en derde plaats. Van Kessel hield de twee coureurs van Pauwels Sauzen-Bingoal op afstand in de gaten, maar kon in de voorlaatste ronde alsnog de aansluiting maken. Van hen bleek Iserbyt uiteindelijk nog over de beste benen te beschikken, waarna hij naar de tweede plaats kon rijden én daarmee ook een voorschot nam op de eindzege in de DVV Verzekeringen Trofee

 

Troyes 04/01/2020
David is afgelopen zaterdag wederom tweede geworden in de cross te Troyes in Frankrijk, alwaar hij Ventorini voor diende te laten gaan.